Wybór stali do mojej Katany
Typ stali | Skład | Zawartość węgla | Konkretne zalety | Elastyczność | Opór | Użyteczność |
---|---|---|---|---|---|---|
Stal T10 | Stop węgla i wolframu | ~0,95-1,04% | Dobra równowaga między twardością i elastycznością, odporność na zużyci | Średnia | Wysoka | Cięcie, praktyczne |
Stal Hamon T10 | Stop węgla i wolframu | ~0,95-1,04% | Charakterystyczny hamon, estetyka, lepsze właściwości tnące | Średnia | Wysoka | Cięcie, praktyczne |
Stal 1045 | Stal węglowa | ~0,45% | Dobra dla początkujących, tańsza, łatwa do ostrzenia | Wysoka | Średnia | Trening, lekkie cięcie |
Stal 1095 | Stal węglowa | ~0,90-1,03% | Bardzo twarda, trwała krawędź tnąca, ale może być bardziej krucha | Słaby | Bardzo wysoka | Cięcie, kolekcja |
Stal Manganowa | Stop węglowo-manganowy | Zmienna | Slaghållfasthet, hållbarhet | Wysoka | Wysoka | Cięcie, praktyczne |
Stal Damasceńska | Nałożone stale węglowe i/lub nierdzewne | Zmienna | Estetyka, odporność na korozję, długotrwała krawędź tnąca | Zmienna | Wysoka | Kolekcja, cięcie |
Stal Damasceńska Hamon | Nałożone stale węglowe i/lub nierdzewne | Zmienna | Estetyczny hamon, odporna na korozję, trwała krawędź tnąca | Zmienna | Wysoka | Kolekcja, cięcie |
Stal Kobuse | Twarda stal na zewnątrz, miękka stal wewnątrz | Zmienna | Tradycyjne połączenie twardości i elastyczności | Wysoka | Wysoka | Kolekcja, tradycyjny cięcie |
Stal San-Mai | Trzy warstwy: twarda stal pomiędzy dwiema warstwami bardziej miękkiej stal | Zmienna | Ochrona przed złamaniem, długotrwała krawędź tnąca, tradycyjna | Wysoka | Bardzo wysoka | Kolekcja, tradycyjny cięcie |
Istnieje kilka rodzajów stali i odkuwek dla katany. Jest to jeden z parametrów, który najbardziej wpływa na cenę katany, ponieważ ostrze jest jej głównym elementem.
Przedstawimy więc proste wyjaśnienie zalet i wad tych różnych typów.
Stalowa Katana MARU (900-1800 zł)
Jeden rodzaj stali Maru – ostrze jest wykonane tylko z jednej stali. Jest to pierwsza metoda kucia, która jest prostsza i tańsza.
Zawartość węgla różni się w zależności od stali i jest bardzo ważna w tej kuźni. Ma ona bezpośredni wpływ na sztywność, cenę i jakość (zazwyczaj między 0,4 a 1% węgla).
>Stal T10: Jest to najwyższa klasa Maru. Ma najwyższą zawartość węgla (nieco ponad 1%). Jego ostrze jest bardziej miękkie i mocniejsze niż w przypadku wszystkich innych stali Maru. Ostrze tego typu jest idealne dla osób o średnim budżecie, które chcą ćwiczyć swoje umiejętności cięcia.
>Stal 1045: Stal ta jest twarda, ale oferuje interesującą elastyczność. Stal ta oferuje interesujące ostrze z tradycyjnymi technikami dla początkujących w dość niskiej cenie.
>Stal 1095: Ta stal jest nieco bardziej ekskluzywna niż inne w tym przedziale cenowym. Jej ostrze jest twardsze i ostrzejsze, a zatem lepiej nadaje się do cięcia. Z drugiej strony, jest bardziej narażone na złamanie, jeśli popełnisz zbyt wiele błędów podczas cięcia.
>Stal Manganowa: Mało znana stal manganowa umożliwia zakup katany w bardzo atrakcyjnej cenie. Zaprojektowane bardziej do dekoracji niż cięcia, nasze manganowe katany często wyróżniają się unikalnymi ostrzami i pochwami.
Dowiedz się więcej o manganie:
Stal manganowa jest bardzo wyjątkowa. Gdy do stali dodaje się od 2 do 4% manganu, staje się ona bardzo krucha i łatwo pęka. Z drugiej strony, zwiększenie zawartości manganu sprawia, że stal jest mocna i dość elastyczna.
Dokładnie tego szukamy w katanie. Możliwe jest uzyskanie stali, która jest jednocześnie twarda, ostra i elastyczna, dzięki zawartości manganu, którą trzymamy w tajemnicy.
Warto mieć na uwadze, że stal ta jest przeznaczona raczej dla amatorów i dekoratorów, ale doskonale nadaje się do rozpoczęcia cięcia.
Stalowa Katana LAMINOWANA (1300-2200 zł)
W przypadku stali damasceńskiej ostrze jest wykonane z dwóch różnych rodzajów stali. Twardej stali i bardziej miękkiej stali. Stal opiera się na połączeniu tych dwóch warstw poprzez układanie ich w stosy. Ostrze ze stali damasceńskiej ma kilka tysięcy warstw.
Ta metoda kucia jest bardziej złożona niż metoda Maru i wymaga więcej zasobów. Oprócz tego, że oferuje idealne połączenie sztywności i elastyczności ostrza, ma unikalną estetykę, którą łatwo rozpoznać.
Ta wysokiej klasy stal świetnie nadaje się do cięcia, ale nasi klienci często wybierają ją ze względu na ostrze, które dodaje wyjątkowego charakteru ich wystrojowi.
Nasza kolekcja obejmuje również ostrza damasceńskie z szamotem Hamon. Te ostrza są doskonałe do cięcia.
>Stal Damasceńska
>Stal damasceńska Hamon
Kuta katana typu Kobuse (3900 zł +)
Jest to kompozytowe ostrze wykonane z kilku rodzajów stali w tradycyjnej japońskiej kuźni.
Ostrze to jest kute z twardej stali (Hagane) na zewnątrz i miękkiej stali (Shigane) wewnątrz. Skutkuje to ostrzem, które jest bardzo ostre na zewnątrz, ale może z łatwością wytrzymać ciosy bez złamania dzięki elastyczności wnętrza ostrza.
Ta katana jest przeznaczona dla doświadczonych tnących, którzy chcą doskonalić swoje umiejętności cięcia kataną, która przetrwa całe życie.
>Katana Kobuse
Kuta katana typu San-Mai (3000 zł +)
La forge San-Mai est en 3 parties avec un acier souple à l’intérieur et un acier plus rigide et tranchant à l’extérieur. Elle offre un tranchant et une rigidité unique pour permettre la coupe sans difficulté et une souplesse au centre afin d’encaisser les coups sans risquer de casser la lame.
Dwie części na końcu są złożone z kilku warstw stali, która może być stalą 1060 lub nawet stalą damasceńską, oferując unikalny efekt wizualny.
Częściej używamy stali T10 w połączeniu ze stalą Damascus i Hamon. Ten zestaw jest bardziej ekskluzywny niż 1060 + 1095 i oferuje bardziej interesujący wygląd ostrza.
Katana z tym ostrzem jest raczej elastyczna i przypomina katany, które posiadali samuraje w okresie Edo.
Z kuźnią San-Mai nie będziesz musiał martwić się o ćwiczenie cięcia na Tatami lub bambusie. Nasze katany z tego typu kuźnią są w całości kute ręcznie i są szczegółowo opisane w całej nomenklaturze.
>Katana Sanmai